Low-budget een kerststukje maken

Zelf een kerststukje maken is niet moeilijk

“I’m dreaming of a white Christmas”.  Jawel . . . het heeft al gesneeuwd en het is nog niet eens kerst !! Heerlijk, zo kom je vanzelf in hogere kerstsferen. De sneeuw laat ik buiten maar de kerstsfeer haal ik wel naar binnen !! Ik ga creatief aan de slag . . . zelf een kerststukje maken is leuk om te doen en nog goedkoper ook!!

Vroeger als kind vond ik het al leuk om kerststukjes te maken. Eentje voor oma, eentje voor de liefste tante, eentje voor mijn eigen kamertje (uiteraard zonder kaars), eentje voor mijn moeder. Ik betwijfel of mijn moeder mijn creaties destijds kon waarderen, nu doet zij dat in ieder geval wel.

De adventsstukken staan inmiddels al twee weken te pronken in onze kamer, dus nu is het tijd voor een kerstdecoratie zonder kaarsen. Om het low-budget te houden gebruik ik zoveel mogelijk materialen die ik toch al in huis heb.

Wat heb je nodig:

 • Een krans (of schaal)
 • Waterdicht bakje/potje dat in het midden van de krans geklemd kan worden (bv een bewaard salade-bakje van de groenteboer)
 • Gereedschap en hulpmiddelen: draad, scherp mesje en een evt. snoeischaartje (ik zweer bij Kleintje Knip), steekschuim – € 1,00

Een kerststukje maken . . . wat heb je nodig ??

 • Diverse groensoorten zoals Nana (Chamaecyparis obtusa ‘Nana Gracilis’), klimop (Hedera helix) met besjes, nordmann- of nobilisgroen – € 1,50
 • Wit gespoten vetplantje (Echeveria miranda) – € 3,50
 • Gedroogde dadelbesjes – € 2,50
 • Kerstdecoraties zoals een kralenslingertje, dennenappels, houten hartjes en/of kerstballetjes – € 1.35 (bij de kringloop)

De dadelbesjes, de echeveria, steekschuim, nordmanngroen en enkele kerstdecoraties heb ik gekocht. De dennenappeltjes komen uit het bos, zelf gevonden tijdens onze wandelingen. Conifeer en hedera komen uit de tuin. De overige materialen heb ik allemaal nog in huis en al vaker gebruikt. Al met al kost dit kerststuk minder dan € 10,00. Daar word ik blij van want in de winkel betaal je hier meer dan het dubbele voor.

Zelf een kerststukje maken, hoe doe je dat?

Moeilijkheidsgraad:

De basis is min of meer hetzelfde als het bloemstukje dat ik eerder dit jaar maakte.

Om te beginnen doe ik het steekschuim in het bakje. Ook nu weer snij ik uit de onderkant een 3-hoekje. Vul het bakje ruimschoots met water en zet het in het midden van de krans. Bij mij zit het bakje precies goed vastgeklemd in de krans.

Als eerste zet ik het echeveria plantje op het steekschuim. Hiervoor maak ik, gewoon met een eetlepel, eerst ruimte in het steekschuim waar het vetplantje in past. Ik laat het potje eromheen zitten, daar zie je later niets meer van.

Let op bij het kopen van een echeveria plant dat er geen prijssticker op het blad zit. Bij het eraf halen van het prijsje, werd er bij mij ook een stukje verf van het blad meegetrokken !!

Daarna prik ik het nordmann groen rondom in het steekschuim. Ik maak de takjes groen eerst ‘schoon’. Dat wil zeggen; ik haal het onderste naalden van de (dennen)takken af. Dit steekt makkelijker en het groen zit steviger in het steekschuim.

Het nog zichtbare steekschuim vul op met coniferengroen, de hedera en nog wat restjes nordmann. Het vetplantje komt helemaal in het groen te staan. Ik vind het leuk als er een paar sierlijke takjes boven het stukje ‘uitsteken’. Het hoeft niet heel precies en perfect rond te worden.

De stoere echeveria is de blikvanger van dit kerststuk

De decoratiematerialen verwerken

Vervolgens decoreer ik het kerststuk met de diverse decoratiespulletjes. Ik heb gekozen voor zilver-witte tinten, passend bij de krans. Als eerste steek ik de grotere glazen dennenappel tussen het groen, niet naast het vetplantje. De dennenappeltjes en dadelbesjes zet ik op draad en prik ik tussen het groen.

Dennenappeltjes mogen niet ontbreken in een kerststukje

De kralenketting (eigenlijk net iets te kort) leg ik los over het kerststuk heen. Nog een paar houten hartjes en kerstballen erbij en het kerststuk is klaar !!

Zelf een kerststukje maken – een paar tips

 • Uiteraard wil je zo lang mogelijk genieten van jouw zelfgemaakte kerststuk. Het voordeel is dat kerstgroen supersterk is. Zelfs als het is opgedroogd, blijft het (redelijk) mooi. Net als bloemen, moet je kerstgroen ook schuin afsnijden voordat je het gaat verwerken.
 • Steek het groen zo diep mogelijk in het steekschuim, des te langer staan de takken met de voeten in het water.
 • Kerstgroen droogt snel op. Vul het bakje daarom regelmatig (minimaal 2x per week) bij met water.
 • Salade-bakjes van de groenteboer of supermarkt zijn waterdicht en dus reuze handig om te gebruiken als ‘inzetbakje’ of zoals nu in een krans.

Traditioneel en toch ook eigentijds

Ik vind het een gezellig kerststuk geworden. Traditioneel en toch ook eigentijds met de echeveria als stoere blikvanger.

Leuk ook dat ik foto’s in de sneeuw heb kunnen maken, hoewel ik nog wel even moet oefenen 😉

En . . . vind jij het leuk om zelf een kerststukje te maken?

Ik wens je nu alvast heel veel plezier en succes. Ik ben benieuwd naar het resultaat!

Delen = Vermenigvuldigen:

2 Reacties

 1. Hele mooie kerststukken, maar wat nu zo jammer is, de phalaenopsis zijn bij mij binnen 3 dagen slap.
  Ik heb ze als plant gekocht en daar zelf de bloemtakken af geknipt, de steeltjes op flesjes gezet en toch zijn ze binnen
  een paar dagen slap, wat kan ik doen on ze langer goed te houden?
  Vriendelijke Groet A. Lagraauw.

 2. Phalaenopsis blijft inderdaad moeilijk. Toch heb ik er goede ervaringen mee. Voordat ik de bloemen verwerk in een bloemstuk snij ik ze af en zet ik ze eerst een uurtje in warm water. Kunnen ze alvast water opzuigen. Ik gebruik daarvoor lekker warm water (bad- of douche temperatuur). Als ik de Phalaenopsis bloemen in een vaas verwerk, snij ik ze schuin af en zet ik ze wederom in warm water. Het water koelt vanzelf af, je hoeft het niet warm te houden !!

  Als ik ze in een bloemstuk gebruik (in steekschuim, dan snij ik de bloemen ook opnieuw af (schuin afsnijden). Haal een hoekje steekschuim weg aan de onderkant en probeer de bloemsteel juist daar te steken, dat de bloem zo lang mogelijk in het water staat en niet ergens halverwege het steekschuim.

  Wil je de Phalaenopsis niet in het steekschuim steken, dan kun je ook nog steekbuisjes gebruiken. Deze vul je met warm water en ook nu de bloemen weer schuin afsnijden. En af en toe even controleren of de buisjes nog vol zitten met water en bijvullen.
  Succes ermee, Gr. Mirjam.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten