De minimalistische kerstkrans is hartstikke hip

De minimalistische of Scandinavische kerstkrans is de trens van 2017

De trend van dit moment is de luchtige kerstkrans, ook wel Scandinavische krans genoemd. Op het internet zie je overal deze hippe, maar vooral minimalistische kerstkrans voorbij komen. Geen dikke, rijkelijk versierde kransen, maar slechts een metalen ring versierd met een minimum aan groen en decoratie. Eenvoudig, puur, mooi, stoer en sober.

Minder = Meer

Ik ga de minimalistische krans steeds leuker vinden. Met een weinig materialen heb je snel een leuke kerstdecoratie. Ik ben aan de slag gegaan en heb voor mezelf een paar hele verschillende maar hartstikke toffe kerstkransen gemaakt.

Wat heb je nodig:

 • Diverse soorten groen, bv dennengroen, (bloeiende) eucalyptus, conifeer, hedera blaadjes, buxus, skimmia, zilverstruikje (Calocephalus brownii), mistletoe . . .
 • Versiering naar keuze zoals dennenappeltjes, besjes, kerstballetjes, etc . . .
 • Gereedschap/hulpmiddelen: (snoei)schaar, lijmpistool, binddraad
 • Metalen ring of draad om zelf de ring te maken

De basis is een eenvoudige ring van ijzerdraad

Hoe maak je een minimalistische kerstkrans?

Moeilijkheidsgraad:

De ronde vorm heb ik zelf gemaakt van ijzerdraad. Dit draad is heel makkelijk te buigen, voor de stevigheid heb ik een dubbele ring gemaakt.

De takjes coniferengroen en nordmann zet ik vast met wikkeldraad. Je kunt ervoor kiezen om de hele krans te omwikkelen met groen, ik laat ongeveer één derde van de krans open. Juist dat geeft de krans het luchtige effect. En de rode draad mag gezien worden.

De volgende stap is het kerstgroen om de krans wikkelen

De onderste helft van het groen draai ik met de klok mee, het bovenste stukje is tegen de klok in gedraaid. In het midden plak ik de laatste stukjes groen vast, zodat je geen overgang ziet tussen ‘met de klok mee’ en ‘tegen de klok in’.

(Bloeiende) eucalyptus is natuurlijk veel hipper, maar dat heb ik niet in huis.

De minimalistische kerstkrans is eenvoudig zelf te maken

Om de rode kleur van de ring terug te laten komen, hang ik twee grote(re) kerstballen in de krans. Een paar dennenappels en mini-kerstballetjes maken de krans compleet en toch ook sober.

Nog een Scandinavische kerstkrans, maar dan anders . . .

Ik heb de smaak helemaal te pakken en maak nog een krans. Deze wordt natuurlijk helemaal anders. Andere kleur maar ook andere materialen.

Benodigdheden voor Scandinavische kerstkrans

Ik gebruik hedera met besjes uit eigen tuin. Van het zilverstruikje maak ik kleine toefjes die ik tussen de hedera verwerk. De gedroogde dadeltjes vind ik altijd leuk om te gebruiken. Een paar pareltjes zorgen voor de finishing touch.

Mooie materialen bij elkaar

Ik denk dat mijn kransen net iets te ‘vet’ zijn voor een minimalistische kerstkrans. Maar wat maakt dat uit, ik vind ze erg leuk geworden. De kransen zijn uniek, niemand anders heeft precies zo’n krans en dat is voor mij het leukste van ‘het zelf maken’.

Groots is het effect als je een aantal van deze ‘dunne’ kransen gegroepeerd bij elkaar hangt, vooral als je de kransen in dezelfde kleur en met dezelfde soort materialen maakt. Mijn kransen zijn te verschillend om bij elkaar te hangen.

Variaties voor de luchtige kerstkrans

Op pinterest zijn heel veel voorbeelden te vinden om zelf een minimalistische kerstkrans te maken. Niet één is hetzelfde, er is zo veel mogelijk:

 • In plaats van een ijzeren ring kun je ook van takken een (krans)vorm maken
 • Maak een andere vorm zoals een driehoek of ster
 • Hang van die leuke mini-lampjes (op batterij) in de krans
 • Gebruik één soort groen voor de hele krans
 • Gebruik fijne bloemetjes die mooi drogen in je krans, bijvoorbeeld gipskruid.

Favicon Bloem & Bloei

Hopelijk heb jij ook inspiratie gekregen om zelf een Scandinavische of minimalistische kerstkrans te maken. Gewoon doen is mijn advies en maak ook zo’n unieke kerstkrans die niemand heeft !!

Wat vind jij van deze minimalistische of Scandinavische kersttrend?

Delen = Vermenigvuldigen:

13 Reacties

 1. de minimalistisch trend krans vind ik prachtig. De andere is niet zo mijn ding. Ik hou er zelf van om zo weinig mogelijk materiaal te gebruiken. Dus die eerste is echt mijn ding.

  1. O ja, deze stijl is ook erg geschikt voor een bruidsboeket. Supergaaf, als ik nu zou trouwen dan wist ik het wel. Maar 24 jaar geleden dacht ik ook dat ik het wist . . . en vond ik mijn bruidsboeket ook helemaal geweldig !!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten