Bloemstuk met pompoenen en kalebassen

Bloemstuk met pompoenen en kalebassen. Mooi op de tuintafel.

Het is nog volop zomer maar ze zijn er weer: Pompoenen en Kalebassen. Vandaag heb ik een bloemstuk met pompoenen gemaakt, gecombineerd met bloemen uit eigen tuin. Leuk, dat is dubbel en dwars genieten !!

Vorige week, tijdens de vakantie wandelden wij in de mooie Achterhoek. Je ziet daar erg veel kraampjes langs de weg waar bewoners zelf gekweekte of zelf gemaakte producten verkopen. Hartstikke leuk dat dit zo kan. Toen ik een kraampje met pompoenen en kalebassen zag, was ik verkocht. Er zaten hele mooie en gave exemplaren tussen en dus heb ik al mijn kleingeld gespendeerd aan de pompoenen. Niet duur, helaas had ik niet meer kleingeld bij me of misschien maar goed ook 😉

Zomerse sferen met pompoenen op de tuintafel

Bloemstuk met pompoenen, zomer en herfst op tafel

Ik krijg altijd een beetje een herfstgevoel van pompoenen en kalebassen. Ze zijn toch een beetje de voorbode van de herfst en doen mij gelijk denken aan Halloween.

Maar zomer of herfst, ik maak een bloemstuk met pompoenen en zomerbloemen. Een zomers geheel met een vleugje herfst. Het staat te pronken op de tuintafel maar binnen in huis op de eettafel zal het ook niet misstaan.

Monnikskap (blauw), Leverkruid (paars) en Hortensia

Bloemen uit eigen tuin

Voor het bloemstuk gebruik ik bloemen uit onze eigen tuin. Dit vind ik het leukste dat er is en zo kan ik dubbel genieten van de bloemen:

  • Zonnehoed – Echinacea purpurea – ik heb de bloemblaadjes verwijderd en gebruik alleen het oranje-bruine hart van de bloemen.
  • Leverkruid – Eupatorium purpureum
  • Klimop – Hedera helix – klimop kun je eigenlijk overal bij gebruiken. Het is sterk, mooi en verveelt nooit.
  • Boerenhortensia – Hydrangea macrophylla – altijd een favoriete bloem. Zowel vers als gedroogd decoratief te gebruiken.
  • Monnikskap – Aconitum carmichaelii ‘Arendsii’

Pompoenen, gecombineerd met bloemen uit eigen tuin.

Hoe maak je een bloemstuk met pompoenen?

Moeilijkheidsgraad:

Ik hou het bloemstuk simpel. De witte Panaché pompoen rust op een stukje steekschuim, zodat hij niet naar onderen zakt in de schaal.

Ik verdeel als eerste de takjes klimop in de schaal. Daarna steek ik de hortenisabloemen erbij. Ik vul de schaal op met leverkruid, monnikskappen en zonnehoedjes. De snijbloemen en het blad liggen ‘los’ in de schaal, die helemaal gevuld is met water. De overige pompoenen en kalebassen liggen rondom de schaal op zodanige wijze dat het één geheel vormt.

Ik laat de pompoenen en de kalebassen helemaal heel. Ik snij ze niet open of hol ze niet uit, zodat ze veel langer goed blijven en ik ze later nogmaals kan gebruiken.

Kom laten we de zomer vieren met pompoenen !!

Zolang de pompoenen en kalebassen niet beschadigd zijn kun je er maandenlang plezier van hebben. Ik heb er daarom bewust geen stokjes in gestoken en laat de pompoenen en kalebassen gewoon los rondom het bloemstuk liggen. Zo hebben ze evengoed sierwaarde en blijven ze lang mooi.

Is het nou zomer of herfst ?!?!

In de herfst kun je dit bloemstuk op dezelfde manier maken. In plaats van bloemen is het leuker om dan diverse besjes, appeltjes en/of andere (sier)vruchtjes te gebruiken.

Wat doe jij met pompoenen en kalebassen ?!?!

Delen = Vermenigvuldigen:

15 Reacties

    1. Klopt, kalebassen kun je laten drogen. Het beste kan dit als ze nog aan de plant zitten. Ook als de kalebassen geoogst zijn, kun je ze nog drogen. Leg ze dan op een droge plek en heb vooral geduld. Let op dat ze niet gaan rotten. Meestal verhouten ze een beetje. Pompoenen kunnen niet gedroogd worden, die hebben een te zachte schil.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten